Leuk, een nieuwe baan! Dat moet de nieuwe baas van pensioenreus APG Gerard van Olphen hebben gedacht. Maar meteen is er gedoe over zijn salaris. Een half miljoen per jaar is te veel, vindt staatssecretaris Jetta Klijnsma. 

Klijnsma zwengelde eind vorig jaar zelf de discussie aan over de beloning die de hoogste baas krijgt bij APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland die onder meer verantwoordelijk is voor de beleggingen van ambtenarenfonds ABP.

In een interview met De Telegraaf kwalificeerde de PvdA-politica de zes ton die toenmalig topman Dick Sluimers jaarlijks kon bijschrijven als “een zeer hoog salaris”. “Jullie weten allemaal hoe de discussie rondom topsalarissen gaat, dus het zou goed zijn als ze bij APG nog eens gaan kijken naar de neerwaartse bijstelling van het salaris van de opvolger van Sluimers”, aldus Klijnsma.

Salaris verlaagd

APG heeft braaf geluisterd naar de kritiek. Donderdag werd Gerard van Olphen gepresenteerd als nieuwe topman en met gepaste trots meldde de pensioenuitvoerder dat hij zo’n 10 procent minder gaat verdienen dan Sluimers.

Van Olphen, die in het verleden onder meer de herstructurering van SNS Reaal in goede banen leidde, krijgt een basissalaris 500.000 euro bruto per jaar, plus een pensioenbijdrage van 66.000 euro. Nog steeds te veel, oordeelde Klijnsma meteen. Daarbij erkent de staatssecretaris dat ze niet over de beloning van pensioenbeheerders gaat.

Geen indexatie

APG is onder meer de uitvoerder voor ABP, het pensioenfonds voor leraren en ambtenaren. Het pensioen van die laatste groep is al jaren niet meegegroeid met de lonen en inflatie, het zogenoemde ‘indexeren’. Daarmee worden de pensioenen waardevast gehouden en blijft de koopkracht op peil.

Ook dit jaar hoeven ABP-leden niet op indexatie te rekenen, maakte het pensioenfonds in november bekend. In totaal hebben de leden van het ABP sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 al bijna 11,7 procent aan indexatie misgelopen.

Vier keer ministerssalaris

Ondertussen strijkt de nieuwe topman Van Olphen jaarlijks vijf ton op. Dat is ruim drie keer zoveel als een minister verdient en fors boven de WNT-norm voor topfunctionarissen bij (semi-)publieke instellingen. Het is bovendien meer dan de vier ton die Klaas Knot jaarlijks ontvangt. Hij moet als president van De Nederlandsche Bank (DNB) onder meer toezicht houden op de pensioensector.

APG benadrukt tegenover de NOS dat het volgens de regels heeft gehandeld. Het salaris van Van Olphen voldoet aan de DNB-richtlijn die is vastgesteld in de Regeling Beheerst Beloningsbeleid.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl